Forskare söker fynd under ytan
Spännande stenåldersfynd med ny teknik
Arkeologer och geologer från Sverige och Danmark har undersökt havets botten utanför Eriksberg i Blekinge, för att få veta mer om hur människorna levde där vid istidens slut.
Med ny teknik har de hittat rester av flinta, men även andra lämningar under ytan har upptäckts.
Det är fem personer som har genomfört undersökningar i Mahravikens vattenområde 23-26 augusti 2020.
- Mahraviken är en grund och lugnare del av Blekinges skärgård och speciellt bra att leta efter stenåldersboplatser eftersom miljön i området är relativt orörd, säger Björn Nilsson, arkeolog vid Lunds universitet.
Tack vare att strandlinjerna i Östersjöns olika stadier har flyttat sig fram och tillbaka, finns det utmärkta möjligheter att träffa på boplatser från tidig jägarstenålder längs Blekinges kust. Tidig jägarstenålder börjar räknas från cirka 9 500 år f kr.
- De arkeologiska lämningarna bevaras bättre under vatten än på land och i dag är förutsättningarna för marinarkeologi bättre än någonsin. Med hjälp av sonaravlyssning kan man kartlägga även dolda lämningar som finns under bottnen, berättar Björn Nilsson.
Att hitta slagen flinta med hjälp av ekolod är en helt ny metod utvecklad i Danmark av forskaren Ole Grön. Det är första gången den används i Sverige och undersökningen i Mahraviken är ett samarbete mellan Lunds universitet, Köpenhamns universitet, Blekinge museum och Eriksberg. På 3-4 meters djup har de hittat spår som visar att det har funnits flera olika boplatser. De har även sett något som kan vara hyddor.
- Vi har hittat ca 40 boplatser inom området på land, vi kommer troligen hitta lika många ute i Mahraviken, säger Björn Nilsson.
Nästa steg är att söka tillstånd för att få ta upp några prover från havets botten. Om det faller väl ut vill forskarna söka mer medel för att göra en regelrätt kartering av området och andra platser i Blekinge och Skåne.
I juli 2019 påträffades en yxa från stenåldern på en del av Eriksberg som tidigare har legat under havsnivån.
- Vi vet att det finns spår från tidig bosättning här och det ska bli mycket spännande att följa dessa undersökningar. Förhoppningsvis växer en ny bild fram hur människor levde här vid istidens slut, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.
Det är Vetenskapsrådet som har beviljat arkeologer vid Lunds universitet forskningsmedel för att under fyra år utveckla stenåldersarkeologin under vatten. Den handlar inte enbart om marinarkeologi, utan forskningen ska breddas och relateras till samtidens havsfrågor.
Fler artiklar om Eriksberg
Sök efter äldre artiklar
Event på Eriksberg
Våra hotellpaket
Det är alltid mest prisvärt att boka något av våra hotellpaket.
Våra dagerbjudanden & aktiviteter
Våra erbjudanden går självklart att kombinera med övernattning!
Våra rum & sviter
Vilket rum blir din favorit?
Sök & boka
Se tillgänglighet och priser (öppnas i ett nytt fönster).
I Arken som är i tre plan, finns 23 hotellrum varav 3 sviter som inreds av Bernadotte & Kylberg.
De första rummen kommer att vara färdiga att välkomna gäster den 29 mars 2024.