Bengt Berg utställning

Ta del av Bengt Bergs unika samling

I gårdsmiljön på Eriksberg finns en permanent utställning som visar delar av den kände zoologen, författaren och naturfilmaren Bengt Bergs samling. Bland annat kamerautrustning och fraktlådor som Bengt Berg använde vid sina expeditioner runt om i världen samt troféer varav en tigerskalle och två lejonskallar. Dessutom finns flera av hans mest berömda förstorade fotografier. 

Det var Bengt Berg (1885-1967) som började hägna in Eriksberg som idag är Nordens största safaripark. Han gjorde stora insatser för svensk naturvård, det var tack vare honom som svanarna och örnarna blev fridlysta.
Bengt Berg spelade även in filmer och skrev böcker som översattes till 16 olika språk. Hans framgångar som författare, fotograf och föredragshållare gjorde det möjligt att genomföra allt längre expeditioner. Han reste bland annat till Indien för att fotografera tiger och indisk noshörning och till Afrika för att söka efter nordiska tranornas övervintringsplatser, för att filma elefanter och dokumentera den sällsynta träskonäbbens okända liv.

Efter Bengt Bergs död tog hans son Iens Illum Berg över gården och djuren. Han gjorde den stora utbyggnaden av hägnet som stod färdig 1979. 2015 utökades hägnet ytterligare och är idag cirka 925 hektar och ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark.

Iens dotter Natasha Illum Berg, som är född på Eriksberg, är Afrikas första kvinnliga storviltsjägare. 2015 påbörjade hon tillsammans med den prisbelönta dokumentärfilmaren Kire Godal, produktionen av dokumentärfilmen Skypaths. I filmen följer Natasha i sin farfar Bengt Bergs fotspår i jakten på den mytomspunna fågeln träskonäbben, som Bengt var en av de första att fotografera i naturen i södra Sudan för snart 100 år sedan och den vördade lammgamen i Himalaya.
Natashas stora intresse för vilt- och naturvård föddes under hennes uppväxtår på Eriksberg och det är också på Eriksberg som filmen börjar.