Viltmatsymposium

Det vilda köttet i framtidens mat

Det vilda köttet i framtidens mat uppmärksammas vid ett viltmatsymposium lördagen den 5 oktober 2019 på Eriksberg  Hotel & Nature Reserve. Under dagen invigs även utställningen om det hundraåriga arbetet för att rädda Europas största landlevande däggdjur, visenten. Sverige har varit mycket framgångsrika i det arbetet, vilket vi vill uppmärksamma då visenten är mycket viktig för den biologiska mångfalden.
Arrangörer är Länsstyrelsen Blekinge, Skåneländska Gastronomiska akademin och Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Övriga deltagare är Svenska Jägareförbundet, Svenskt Viltkött, Svensk Hjort och Svenska Viltmatakademin. 

Dagsprogram:
Moderator är Ola Söderdahl, Sveaskog
• 10.00: Samling med fika.
• 10.30: Inledning av landshövding Sten Nordin, Christel Hammar Malmgren, preses Skåneländska Gastronomiska Akademien, och Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.
• 10.45: Svenska Jägareförbundet. Jesper Einarsson: Viltmatens betydelse historiskt och dess framtid.
• 11.30: Svenskt Viltkött. Pär-Ola Andersson: Viltmat på allas tallrikar.
• 11.50: Tommy Myllymäki: Mina tankar kring viltmat.
• 12.30-13.20: Lunch.
• 13.25: Mat- och Livsmedelsstrategi Blekinge län, Lena Stävmo.
• 13.40: Svensk hjortavel. Kurt Svensson: Möjligheter samt dess utmaningar med svenskt hjortkött.
• 14.05: Viltmatakademin. Torsten Mörner: Viltmatakademins mål samt Vildsvinet som resurs i köket.
• 14.25: Eva Thornberg professor emerita vid LTH: Hur kan vi påverka viltköttets mörhet?
• 14.50: Summering och frågor.
• 15.00: Bensträckare och fika.
• 15.15: Visenten, dess ursprung och historia samt 100 års arbete för att rädda arten. P-A Olsson och Tommy Svensson.
• 15.45: Invigning av utställningen 100 års arbete för att rädda visenten.
• 16.00: Rundtur i safariparken för förbokade gäster.

Kvällsprogram. 
Håkan Jönsson kåserar oss igenom kvällens program med kulinariska höjdare både gällande mat – och dryck!
• 18.00: Samling i Säteriet. Fördrink för förbokade gäster.
• 18.30: Till bords för en femrätters viltmeny med Team Tommy Myllymäki.
• Mätta och belåtna väntar en natts övernattning i Eriksbergs hotell.  

Pris för att delta i viltmatsymposium dagsprogram: 395 kronor per person. I priset ingår fika, lunch, föreläsningar samt rundtur.
Pris för att delta i kvällsprogram: från 3 820 kronor per person. I priset ingår fördrink, femrätters meny, vinpaket, logi i dubbelrum i Dammvillan, tillgång till relaxavdelning samt frukostbuffè.  

För att boka, välkommen att höra av er till reception@eriksberg.se eller 0454-56 43 30.

november 2019