Ny utställning om visenter på Eriksberg

 
Eriksberg-djur-och-natur30.jpg
 
 
 
 

100 års arbete för att rädda visenten

Den 5 oktober 2019 invigde landshövding Sten Nordin en visentutställning på Eriksberg, som visar det 100-åriga arbetet för att rädda visenten från utrotning. På utställningen visas bland annat ett fragment av huvudet av den förhistoriska stäppvisenten ”Bison priscus”. Den levde innan istiden på de så kallade mammutslätterna som då fanns i Europa. Fossilen är daterad till 31 847 år gammalt (+/- 567 år) och är utlånad av Bialowieza National Park, Polen. 

När arbetet påbörjades för att rädda visenten, fanns endast 56 visenter kvar i hela världen. Idag finns det enligt 2019 års inventering, drygt 7 000 visenter. Av dessa lever cirka 5 000 djur i det vilda, återinplanterade, i olika nationalparker i Europa. Det betyder att det finns ungefär lika många visenter i det vilda som det finns svarta noshörningar kvar i Afrika. Hotkategori enligt IUCN Enligt Internationella naturvårdsunionens (IUCN) rödlistning över hotade arter, har visenternas status ändrats från ”utdöd i det vilda” till ”sårbar”, alltså en glädjande förbättring.

På utställningen kan ni bland annat läsa om varför visenterna försvann från Skandinavien, ett nytt forskningsprojekt med dna, räddningsarbetet där Sverige har spelat en viktig roll och 40 år med visenterna på Eriksberg - som idag har världens största sammanhängande avelsflock av visenter, som lever i så nära naturliga förhållanden och vilt som det bara är möjligt. 

 
 
 

Fler artiklar om Eriksberg

 
 

Sök efter äldre artiklar

 

Event på Eriksberg

 
 

Våra hotellpaket

Det är alltid mest prisvärt att boka något av våra hotellpaket.

 
 

Våra dagerbjudanden & aktiviteter

Våra erbjudanden går självklart att kombinera med övernattning!

 
 

Våra rum & sviter

Vilket rum blir din favorit?

 
 

Sök & boka

Se tillgänglighet och priser (öppnas i ett nytt fönster).