Eriksbergspriset 2023

 
 
 
 

Björn Nilsson får Eriksbergspriset för sin kartläggning av stenåldern

Arkeologen Björn Nilsson tilldelas Eriksbergspriset 2023.
Han prisas för sitt värdefulla arbete med att kartlägga Eriksbergs historia från istid till nutid.
”Jag är väldigt glad och hedrad”, säger Björn Nilsson, som länge varit forskare i marinarkeologi vid Lunds universitet, men nu är verksam vid Universitetsmuseet vid Universitetet i Bergen, Norge.

Priset utgörs av ett stipendium på 50 000 kronor för ett arbete eller projekt som är förlagt till eller som genomförs med anknytning till Eriksberg.

Björn Nilsson som är en av Nordens främsta experter kring stenåldern under vattnet, har under flera år undersökt lämningar från stenåldern på Eriksberg.
Han söker spår av boplatser och rester efter stenålderslandskapet utefter de gamla strandlinjerna. Utifrån boplatserna, och borrningar i havsvikar, kan man sedan rekonstruera havsnivåförändringarna.

”Vi har hittat stora mängder spår från den äldsta stenåldern, bland annat spår av yxtillverkning som är runt 9 000 år gamla, berättar Björn Nilsson. Det speciella är att vi också har hittat stenbrotten, vilket är väldigt sällsynt.

Hela stenåldern, förutom de absolut äldsta tiderna, finns representerad på Eriksberg. Direkt efter istiden låg nämligen Eriksberg under vatten.

Vildsvin hittade stenyxa
Att så många fynd kunnat kartläggas är mycket tack vare att vildsvinen inne i viltparken bökar i jorden, så att det som täckts av jord under många år nu kommer fram.
2019 bökade vildsvinen upp en 9 000 år gammal stenåldersyxa inne i viltparken.   

”Vi tror att vi kan hitta väldigt många intressanta fynd här inne”, säger Björn Nilsson, som tack vare priset nu kan fortsätta att kartlägga och tolka lämningarna från stenåldern på Eriksberg.

Juryns motivering

Björn Nilsson får Eriksbergspriset med motiveringen: ”För sitt värdefulla arbete med att kartlägga Eriksbergs historia från istid till nutid. Björn Nilsson har bara skrapat på ytan, men redan funnit intressanta lämningar från stenåldern på Eriksberg. Bland annat det första grönstensbrottet i sydligaste Sverige och ett av få kända i landet. Nu har vi gett honom möjligheten att djupdyka efter spåren av boplatser och rester efter stenålderslandskapet utefter de gamla strandlinjerna. Utifrån boplatserna, och borrningar i havsvikar, kan man sedan rekonstruera havsnivåförändringarna, som sedan istiden har varierat med 80-85 meter”.  

Priset delades ut när Eriksbergs styrelse hade möte den 22 september .

Syftet med Eriksbergspriset
Priset ska stimulera till ett ökat mångbruk, ett aktivt nyttjande av naturens olika värden, bidra till finansiering av tillämpad forskning och lättillgänglig dokumentation om det mångbruk som bedrivs på Eriksberg samt dess historia.

Tidigare pristagare har bland annat undersökt fjärilsfaunan, skalbaggar, fisketurism, spindelfaunan, förekomsten av svampar, fjädermyggsfaunan och betestryck och trädföryngring. Sammantaget har det gett ett mycket bra underlag för framtida skötsel av området och dess unika miljöer samt även gett en bra information som kan användas vid guidning/utbildning av/till Eriksbergs besökare.

 

För mer information: Per-Arne Olsson, vd Eriksberg Hotel & Nature Reserve, telefon 073 367 90 52, eller Björn Nilsson, marinarkeolog, telefon +47 41 24 69 13.

Bildtexter: Björn Nilsson tilldelas Eriksbergspriset 2023. På första bilden ses från vänster Sten Libell, Björn Nilsson och Rune Andersson.

På andra bilden ses från vänster Rune Andersson, Göran Johnsson, Yngve Bergqvist, Björn Nilsson, Erik Andersson, Sten Libell och Per-Arne Olsson.

 
 
 
 

Fler artiklar om Eriksberg

 
 

Sök efter äldre artiklar

 

Event på Eriksberg

 

Våra hotellpaket

Det är alltid de mest prisvärda att boka något av våra hotellpaket.

 
 

Våra dagarbjudanden & aktiviteter

Våra får gå självklart att kombinera med övernattning!

 
 

Våra rum & sviter

Vilket rum blir din favorit?

 
 

Sök & boka

Se tillgänglighet och priser (öppnas i ett nytt fönster).