Tillbaka till alla evenemang

Viltmatsymposium – det vilda köttets framtid

  • Eriksberg Hotel & Nature Reserve 353 Guöviksvägen Trensum, Blekinge län, 374 96 Sweden (se karta)
Eriksberg-djur-och-natur38.jpg

En heldag om viltköttets framtid

Det vilda köttet i framtidens mat uppmärksammas vid ett viltmatsymposium lördagen den 5 oktober på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Under dagen invigs även utställningen om det hundraåriga arbetet för att rädda Europas största landlevande däggdjur, visenten. Sverige har varit mycket framgångsrika i det arbetet, vilket vi vill uppmärksamma då visenten är mycket viktig för den biologiska mångfalden.

Arrangörer är Länsstyrelsen Blekinge, Skåneländska Gastronomiska akademin och Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Övriga deltagare är Svenska Jägareförbundet, Svenskt Viltkött, Svensk Hjort och Svenska Viltmatakademin. 


Dagsprogram 10.00–16.00

Moderator är Ola Söderdahl, Sveaskog.

10.00: Samling med fika.
10.30: Inledning av landshövding Sten Nordin, Christel Hammar Malmgren, preses Skåneländska Gastronomiska Akademien och Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve.
10.45: Svenska Jägareförbundet. Jesper Einarsson: Viltmatens betydelse historiskt och dess framtid.
11.30: Svenskt Viltkött. Per Ola Johansson: Viltmat på allas tallrikar.
11.50: Tommy Myllymäki: Mina tankar kring viltmat.
12.30–13.20: Lunch.
13.25: Mat- och Livsmedelsstrategi Blekinge län, Lena Stävmo.
13.40: Svensk hjortavel. Kurt Svensson: Möjligheter samt dess utmaningar med svenskt hjortkött.
14.05: Viltmatakademin. Torsten Mörner: Viltmatakademins mål samt Vildsvinet som resurs i köket.
14.25: Eva Thornberg professor emerita vid LTH: Hur kan vi påverka viltköttets mörhet?
14.50: Summering och frågor.
15.00: Bensträckare och fika.
15.15: Visenten, dess ursprung och historia samt 100 års arbete för att rädda arten. Per-Arne Olsson och Tommy Svensson.
15.45: Invigning av utställningen 100 års arbete för att rädda visenten.
16.00: Rundtur i safariparken för förbokade gäster.


Kvällsprogram från 18.00

Håkan Jönsson kåserar oss igenom kvällens program med kulinariska höjdare både gällande mat – och dryck!

18.00: Samling i Säteriet. Fördrink för förbokade gäster.
18.30: Till bords för en femrätters viltmeny med Team Tommy Myllymäki.
Mätta och belåtna väntar en natts övernattning i Eriksbergs hotell. 


Eventpaketet dag* inkluderar

✽ Viltmatsymposium med föreläsningar och rundtur
✽ Lunch
✽ Fika

*10.00–16.00 lördag 5 oktober


Pris eventpaket dag

395 kr per person


Eventpaketet kväll* inkluderar

✽ Femrättersmeny tillagad av Tommy Myllymäki
✽ Vinpaket
✽ Ett glas mousserande vin
✽ Hotellnatt
✽ Frukostbuffé
✽ Relaxavdelning

Från 18.00 lördag den 5 oktober med övernattning till söndag den 6 oktober


Prisexempel eventpaket kväll

Prisexempel: 6540 kr* för två personer
*exempel avser dubbelrum i Jägarvillan, pris varierar utifrån val av boende.