Michael Björklund tolkar Eriksberg på Ålandsvis
Missa inte höstens kockevent med den åländske tv-kocken och Robinsonvinnaren Michael Björklund, som gillar att göra mat som sticker ut och ser storskarven som en delikatess.
Den 7 september gästar Michael Björklund Eriksbergs kök och tillagar en meny där han tolkar Eriksberg på Ålandsvis.
Michael Björklund har sedan ung ålder varit aktiv på kockscenerna och satsat på att lyfta fram nordisk mat, råvaror och producenter. Han älskar utmaningar och tävlingar, och han söker ständigt efter nya äventyr. Att tävla ger honom en enorm kick och har gett honom nya erfarenheter och kunskaper. Förutom att vinna Årets Kock i både Sverige år 2000 och Finland år 1997, samt tagit en femteplats i Bocuse d’Or 1999, har Michael Björklund även varit med i Robinson 2020, som han även vann.
På fritiden kopplar Michael Björklund av med sin familj, gärna med fiske och natur och givetvis i bastun.
Michael Björklund beskriver sig själv som en passionerad kock som ständigt är hungrig på att lära sig nya saker och är tacksam över att få arbeta med sin stora passion i livet.
På Åland använder han storskarv i matlagningen och har sedan flera år tillbaka valt att satsa på tillagning av skarvpizza, som det säljs bra av.
Här kan du se menyn som serveras den 7 september:
Eriksberg med Åländsk touch
Långbakad skarv med kantareller och ostkräm på knaperstekt brioche
Grillat vitlöksbröd med rökt vildsvinsröra, saltgurka, inlagd svamp och åländsk senap
Tartar på hjort* med Kastelholmsost, rostade hasselnötter, stjälkselleri och sotad lök
Rökt abborre med smörkokt potatis, smörsås, inlagd fänkål, löjrom och krispig potatis
Hjort* på två vis, grillad och mörbakad, med pepparsås, jordärtskocksstomp, kantareller, inlagd rotselleri och rostad lök
Brynt smörglass med rårörda havtorn, kolakakor, lättvispad grädde, havtornsskum och salt maräng
Pris
Middag inklusive dryckespaket: 1 995 kronor per person.
Middag inklusive alkoholfritt dryckespaket: 1 695 kronor per person.
Fakta om MicHael Björklund:
Michael Björklund, som föddes på Åland, visste tidigt att han ville bli kock och utbildade sig på Åland och flyttade sedan till Göteborg. Han har arbetat på flera framstående restauranger i Göteborg, bland annat på restaurang Fond tillsammans med sin mentor Stefan Karlsson när Fond fick sin första stjärna i Michelinguiden.
Efter att ha blivit pappa flyttade Michael Björklund och hans familj tillbaka till Åland 2002 och där tog han tillsammans med sin fru Jenny Björklund över ÅSS Paviljongen i Mariehamn. År 2012 öppnade han och Jenny Smakbyn i Kastelholm och driver idag förutom den även Pub Niska och Åland Distillery på Åland.
*Kron- eller dovvilt.