Gäddqueneller - en delikatess på höstens meny

Gäddan kommer från Eriksbergs vatten

En av delikatesserna på Eriksbergs meny i höst är gäddqueneller. 
- Gäddan är för fin som matfisk och råvara för att inte nyttjas mer än vad den gör idag, säger Björn Palm och Malin Nilsson, kökschefer på Eriksberg.
Nu har Eriksberg tagit beslut om att från och med den 11 september 2018 servera gäddqueneller som en förrätt på menyn. Detta har beslutats efter noga övervägande med hänsyn till miljö och tillgång på gädda. I dagsläget exporteras stora mängder till framför allt Frankrike, där gäddan länge har ansetts som en delikatess på finare restauranger. Så varför inte ta vara på denna resurs även lokalt?
Vi köper in fisken av vår lokala fiskare, som redan idag genomför SLU-projekt i samarbete med Eriksberg. Så det blir verkligen ”närproducerat” helt i linje med vad som redan idag serveras i vår restaurang. Vi har dessutom fört samtal med både Länsstyrelsen och Sportfiskeförbundet i frågan. Den långsiktiga förvaltningen av gäddfisket är naturligtvis mycket viktig och vi förordar även i framtiden ”catch and release” vid gäddfiske. Men att liksom förr i tiden ta vara på möjligheten att kunna ta hem en matfisk då och då, måste bli mer naturligt även för dagens sportfiskare.

Här kan ni läsa menyn>>

januari 2019