Historia, utställning & konst

 
 
 
konst-detalj-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-009-2500px.jpg
 
Karta över Eriksberg, eller Mara som gården hette fram till 1781.

Karta över Eriksberg, eller Mara som gården hette fram till 1781.

Baronen Eric Ruuth döpte Eriksberg efter sig själv.

Baronen Eric Ruuth döpte Eriksberg efter sig själv.

Mangårdsbyggnaden på Eriksberg 1934.

Mangårdsbyggnaden på Eriksberg 1934.

Zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg.

Zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg.

 
 
 

Eriksbergs historia

Från enkel gård till unik mötesplats

Följ med på Eriksbergs spännande resa från 1600-talet fram till idag.

 
 

1600-tal

Befallningsmannen Jonas Håkansson köper gårdarna i Mara

350 år tillbaka i tiden låg här en by som hette Mara och i byn låg tre relativt stora gårdar. Mangårdsbyggnaderna låg antagligen där byggnaderna ligger i dag. Förr i tiden låg husen till gårdarna tillsammans för att bättre kunna försvara sig mot fiender och vilda djur. På 1700-talet fanns till exempel vargar i Blekinge. När Blekinge blev svenskt i och med freden i Roskilde 1658 så tillsattes kronobefallningsmän som skulle se till ordningen i den nya delen av Sverige. Befallningsmannen som tillsattes i detta området hette Jonas Håkansson, gift med Kerstin Johansdotter, dotter till Karlshamns förste borgmästare Johan Mickelsson. Jonas köpte upp de tre gårdarna, Mara Östragård 1663, Mara Mellangård 1664 och Mats Trueds gård 1665 och sedan dess har den här gården varit ungefär så stor som den är i dag.

1758

Gården Mara säljs för 22 000 daler

Män kända i den svenska historien som har varit ägare till den här gården är till exempel professorn och domprosten Jonas Wåhlin. Han köpte gården 1758 för 22 000 daler. Enligt köpebrevet fanns på Mara då, torpen Björnahemmet, Draget, Hallarummet, Grepatorpet och Slätten, Tegelbruket och kvarn, No:38 Bokö och No:41 Joggesö. På ön No:2 Dragsö fanns fiskarstuga. Tegelbruket var i gott stånd men husen tarvade reparation. Jonas Wåhlin var en av mössornas mest betydande män och gjorde värdefulla insatser.

1770-tal

Baronen och finansministern Eric Ruuth döper om gården efter sig själv

En annan känd person var baron Eric Ruuth. Han var finansminister åt Gustav III mellan åren 1786–1792 då Gustav III blev skjuten på maskeradbalen i Stockholm. Därefter blev Eric Ruuth generalguvernör över Pommern som var svenskt på den tiden. Eric Ruuth köpte gården i början på 1770-talet och har byggt upp flera av byggnaderna som till exempel mangårdsbyggnaden, drängstugan (nuvarande kontoret) och foderladan, dessa byggdes i mitten på 1770-talet. Det var Eric Ruuth som ändrade namnet från Mara, som gården döpts till efter byn Mara som låg här redan på dansktiden, till Eriksberg. Han flyttade 1781 sina säterirättigheter från Savrolax län i Finland hit till Mara och passade då på att döpa om gården efter sig själv. Eriksberg stavades förr i tiden Ericsberg.

1827

Carl Tage Mörner tar över genom giftemål

Den 3 april 1827 blir Carl Tage Mörner ägare till gården genom giftermål med änkan, efter Elias Reinhold Berg, Charlotta Christina Wickelius. Det är under Carl Tages tid på gården under 1830-talet som gråstensbyggnaderna byggs. Carl Tage är inte så känd i historien som hans kusin Carl Otto Mörner, det var nämligen han som tog Karl den XIV Johan från Napoleons Frankrike hit till Sverige.

1938-1987

Zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg hägnar in Eriksberg

Den ägare vi idag känner till bäst är zoologen, författaren och naturfotografen Bengt Berg (1885- 1967). Det var han som började hägna in gården tack vare sin forskning på kronhjorten. Den stora utbyggnaden av hägnet har Bengt Bergs son Iens Illum Berg gjort och det var klart 1979. 2015 utökades hägnet ytterligare och är idag ca 925 hektar. På gården finns idag en utställning som visar delar av Bengt Bergs unika samling.

1987–1996

Eriksberg öppnas upp för allmänheten

Ägaren, som öppnade upp gården för allmänheten och började arbeta för att göra den till den stora turistiska sevärdhet som den är idag, var Alexander Wendt. Han ägde gården mellan åren 1987–1996. Detta arbete fortsatte Stiftelsen Skogssällskapet med fram till 2007 då de sålde gården vidare.

2008–idag

Mellby Gård genomför omfattande satsningar

Dagens ägare Mellby Gård, har genomfört en omfattande satsning på Eriksberg, bland annat på hotell, restaurang och konferensverksamheten. Idag är Eriksberg en mycket exklusiv och unik upplevelse och mötesplats. Tanken är att alla besökare ska få nytta av de satsningar som har genomförts.

 

Läs mer om Eriksbergs historia

 
 
 

utställning

Ta del av Bengt Bergs unika samling

 
eriksberg_01102019_3325.jpg
 

Bengt Berg – zoolog, författare och naturfilmare

I gårdsmiljön på Eriksberg finns en permanent utställning som visar delar av den kände zoologen, författaren och naturfilmaren Bengt Bergs samling. Bland annat kamerautrustning och fraktlådor som Bengt Berg använde vid sina expeditioner runt om i världen samt troféer varav en tigerskalle och två lejonskallar. Dessutom finns flera av hans mest berömda förstorade fotografier. 

Det var Bengt Berg (1885–1967) som började hägna in Eriksberg som idag är Nordens största safaripark. Han gjorde stora insatser för svensk naturvård, det var tack vare honom som svanarna och örnarna blev fridlysta.

Bengt Berg spelade även in filmer och skrev böcker som översattes till 16 olika språk. Hans framgångar som författare, fotograf och föredragshållare gjorde det möjligt att genomföra allt längre expeditioner. Han reste bland annat till Indien för att fotografera tiger och indisk noshörning och till Afrika för att söka efter nordiska tranornas övervintringsplatser, för att filma elefanter och dokumentera den sällsynta träskonäbbens okända liv.

Efter Bengt Bergs död tog hans son Iens Illum Berg över gården och djuren. Han gjorde den stora utbyggnaden av hägnet som stod färdig 1979. 2015 utökades hägnet ytterligare och är idag cirka 925 hektar och ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark.

Iens dotter Natasha Illum Berg, som är född på Eriksberg, är Afrikas första kvinnliga storviltsjägare. 2015 påbörjade hon tillsammans med den prisbelönta dokumentärfilmaren Kire Godal, produktionen av dokumentärfilmen Skypaths. I filmen följer Natasha i sin farfar Bengt Bergs fotspår i jakten på den mytomspunna fågeln träskonäbben, som Bengt var en av de första att fotografera i naturen i södra Sudan för snart 100 år sedan och den vördade lammgamen i Himalaya.

Natashas stora intresse för vilt- och naturvård föddes under hennes uppväxtår på Eriksberg och det är också på Eriksberg som filmen börjar.

 

Fler utställningar på Eriksberg

 
djur-visent-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-025-1500px.jpg

100-års arbete för att rädda visenten

För att uppmärksamma det viktiga arbetet med att rädda visenten från utrotning, har en ny utställning gjorts i ordning i det gamla spannmålsmagasinet på gården. Idag är det inte många som vet att visenten, som är Europas största landlevande däggdjur och även kallas europeisk bison, är en av världens mest sällsynta djurarter. Det finns ungefär lika många visenter i det vilda, som det finns svarta noshörningar kvar i Afrika.

– Jag brukar säga att visenten är för Europa vad elefanten är för Afrika, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve. Visenten är otroligt viktig för den biologiska mångfalden, eftersom deras betande skapar livsutrymme åt många andra djur, växter, insekter och fåglar. Utställningen invigdes i oktober 2019 av Blekinges landshövding Sten Nordin. En av rariteterna är ett fragmentet av huvudet av den förhistoriska stäppvisenten Priscus, som levde innan istiden på de så kallade mammutslätterna som då fanns i Europa. Det hittades i en polsk by och är daterad till 31 847 år, med en felmarginal på +/- 567 år. Fragmentet är utlånat av Bialowieza National Park i Polen, som även har lånat ut horn av en långhornig visent med mera.

På utställningen kan ni även läsa om att de sista vilda visenterna i Bialowieza sköts 1919 och räddningsarbetet började. Då fanns det endast 56 visenter kvar i hela världen i olika djurparker. Idag finns det drygt 7 000 visenter, varav cirka 5 000 i det vilda, återinplanterade i olika nationalparker i Europa.

– Sverige har spelat en viktig roll i detta räddningsarbete och Eriksberg arbetar tillsammans med flera djurparker för att säkra visenternas framtid, säger Per-Arne Olsson.

Enligt Internationella naturvårdsunionens rödlistning över hotade arter, har visenternas status ändrats från ”utdöd i det vilda” till ”sårbar”. Det är en glädjande förbättring.

 
 
Outdoor-Eriksberg-butik-entre-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-039-1500px.jpg

Utställning om Andrew och Judy Holmbergs liv

Svenskättlingen Andrew Holmberg föddes i Karen Blixens gästrum på en kaffefarm i Kenya 1918. Karen Blixen hjälpte honom till världen och blev också hans gudmor. I vår gårdsbutik Outdoor Eriksberg, kan du ta del av utställningen om Andrew och Judy Holmbergs liv.

Andrew Holmberg hade ett långt och äventyrligt liv som professionell storviltjägare i Afrika. Han organiserade och ledde tuffa safaris i många olika afrikanska områden. Hans kamelsafaris till norra Kenya var lämpliga enbart för deltagare som kunde tåla hårda ansträngningar i flera veckor under extrema klimatiska förhållanden. Andrew var en av pionjärerna och utvecklade safaris och viltvården i de länder han var aktiv.

Andrew Holmberg var noga med att etik var en viktig del i jakten; när man skjuter ett djur ska man ta tillvara på så mycket man bara kan från dessa djur. Det ger kött till lokalbefolkningen, skinn och andra produkter samt så genererar det också en ekonomi som går tillbaka till viltvård- och naturvårdsarbeten.

2016 donerade Andrew och Judy Holmberg en stor samling av troféer, fotografier, dokument och afrikanskt konsthantverk till Eriksberg. I samlingen ingår även de pallar/förvaringsutrymme av bland annat elefantfötter som finns i Outdoor Eriksberg. Dessa var en naturlig del i Andrew och Judy Holmbergs heminredning på de olika platser/länder de bodde på under sitt liv.

Andrew Holmberg gick bort 2015 och Judy Holmberg 2016. Båda två blev runt 100 år gamla.

 
 
 

Konst

Konstnärlig utsmyckning på Eriksberg

 
bakgrund-special-havsorn-Eriksberg_hotell_safaripark-Blekinge-010-2500px.jpg
 

Konsten är ett viktigt inslag i våra miljöer

Konsten är en viktig del i den stora satsning som har genomförts på Eriksberg Hotel & Nature Reserve de senaste åren. Det finns flera fina konstverk i de olika byggnaderna och i den vackra gårdsmiljön på Eriksberg.

I restaurangen i Säteriet pryder en magnifik havsörn (haliaeetus albicilla) av Marc Rizell rummet. Det är en svävande havsörn i naturlig storlek (230 cm mellan vingspetsarna) förevigad i den lokala stenen diabas. Reliefen presenteras i fyra delar och kommer att föra tankarna till hur reliefer från antiken presenteras i de stora museerna världen över. Diabasreliefen av havsörnen i delar blir som ett arkeologiskt fynd i framtidens arkeologi. En fossiliserad havsörn redo att färdas genom årtusenden, värdigt Eriksbergs vilt och naturpark. Marc Rizell har även gjort den vackra skulpturen Ompahlos i diabas, som finns utanför Säteriet.

Framför Mahravillan och Dammvillan står skulpturen Genombrott som är utförd av konstnär Kent Viberg, från Karlshamn. Genombrott är ett minnesmärke över konsul Herman Wolff, som startade stenindustrin i Blekinge på 1850-talet. Hans första option på stenbrytning var just här på Eriksberg. Konstverket är utfört i granit.

Ett annat konstverk av Kent Viberg är installationen/skulpturen Uppåner, som består av 19 stenpelare i olika storlekar och är placerade mellan Safarivillan och Säteriet. Varje sten symboliserar olika strömningar i livet och kan vara allt från miljö, hjältar/idoler, lojalitet, humanitet till tolerans. Enligt Kent Viberg väljer var och en själv vilken sten som symboliserar det ena eller andra. Upp kommer nytt medan en del försvinner ner och kanske kommer upp igen senare i framtiden.

Utanför Mahravillan finns en havsörn i brons av Torbjörn Forsberg. Havsörnen är i naturlig storlek och har slagit en ejder.

I Säteriets trädgård finns en av världens tyngsta fågelholkar av Nils Rickard. Den är tre meter hög och väger 1,5 ton, är gjord av svart diabas och gyllenbrons. Den är gjord för flugsnappare och själva taket på holken och framsidan med hålet, som är 32 mm i diameter, har gjutits i brons.

I restaurang Visenten pryds ena väggen av två stora visenter i rostig cortenstål, av Maha Mustafa. De väger 300 kilo per styck och är ljussatta i regnbågens alla färger.

Och inne i vår inglasade vinkällare finns Livets träd i stengods i reducerad atmosfär av Claes Thell. Livets träd föreställer en stiliserad ek som delvis förmänskligats där vi är en del av det ekologiska kretsloppet. Trädkronan har fått olika symboler från Blekinge och i synnerhet Eriksbergs omgivningar med sitt djurliv (havsörn, visent, mufflonfår och kronhjort).

För den permanenta konstnärliga utsmyckningen på Eriksberg ansvarar Galleri Svanlund.

Kontakt: Arvid Gålmark, telefon 0708-12 15 26

 
 

Sök & boka