Konstverk på Eriksberg

Konstnärlig utsmyckning på Eriksberg

Konsten är en viktig del i den stora satsning som har genomförts på Eriksberg Hotel & Nature Reserve de senaste åren. Det finns flera fina konstverk i de olika byggnaderna och i den vackra gårdsmiljön på Eriksberg.

I restaurangen i Säteriet pryder en magnifik havsörn (haliaeetus albicilla) av Marc Rizell rummet. Det är en svävande havsörn i naturlig storlek (230 cm mellan vingspetsarna) förevigad i den lokala stenen diabas.
Reliefen presenteras i fyra delar och kommer att föra tankarna till hur reliefer från antiken presenteras i de stora museerna världen över. Diabasreliefen av havsörnen i delar blir som ett arkeologiskt fynd i framtidens arkeologi. En fossiliserad havsörn redo att färdas genom årtusenden, värdigt Eriksbergs vilt och naturpark. Marc Rizell har även gjort den vackra skulpturen Ompahlos i diabas, som finns utanför Säteriet.

Framför Mahravillan och Dammvillan står skulpturen Genombrott som är utförd av konstnär Kent Viberg, från Karlshamn. Genombrott är ett minnesmärke över konsul Herman Wolff, som startade stenindustrin i Blekinge på 1850-talet. Hans första option på stenbrytning var just här på Eriksberg. Konstverket är utfört i granit.
Ett annat konstverk av Kent Viberg är installationen/skulpturen Uppåner, som består av 19 stenpelare i olika storlekar och är placerade mellan Safarivillan och Säteriet. Varje sten symboliserar olika strömningar i livet och kan vara allt från miljö, hjältar/idoler, lojalitet, humanitet till tolerans. Enligt Kent Viberg väljer var och en själv vilken sten som symboliserar det ena eller andra. Upp kommer nytt medan en del försvinner ner och kanske kommer upp igen senare i framtiden.

Utanför Mahravillan finns en havsörn i brons av Torbjörn Forsberg. Havsörnen är i naturlig storlek och har slagit en ejder.

I Säteriets trädgård finns en av världens tyngsta fågelholkar av Nils Rickard. Den är tre meter hög och väger 1,5 ton, är gjord av svart diabas och gyllenbrons. Den är gjord för flugsnappare och själva taket på holken och framsidan med hålet, som är 32 mm i diameter, har gjutits i brons.

I restaurang Visenten pryds ena väggen av två stora visenter i rostig cortenstål, av Maha Mustafa. De väger 300 kilo per styck och är ljussatta i regnbågens alla färger.

Och inne i vår inglasade vinkällare finns Livets träd i stengods i reducerad atmosfär av Claes Thell. Livets träd föreställer en stiliserad ek som delvis förmänskligats där vi är en del av det ekologiska kretsloppet. Trädkronan har fått olika symboler från Blekinge och i synnerhet Eriksbergs omgivningar med sitt djurliv (havsörn, visent, mufflonfår och kronhjort).

För den permanenta konstnärliga utsmyckningen på Eriksberg ansvarar Galleri Svanlund.

Kontaktuppgifter: 
Arvid Gålmark, telefon 0708-12 15 26

september 2019

mån tis ons tors fre lör sön
26
27
28
29
30
31
1
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
30
1
2
3
4
5
6