Visenter flyttar till Rumänien
Fem visenter ska släppas ut i det fria
Fem svenska visenter ska få ett nytt hem i Rumänien. Den 5 februari börjar deras resa till friheten i de Karpatiska bergen.
– De ingår i ett internationellt räddningsarbete för att rädda arten från utrotning, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve och ordförande i EBCC, European Bison Conservation Center
Två av visenterna som nu flyttar utomlands kommer från Eriksberg, övriga är från Borås och Skånes djurpark. Resan sker med en anpassad djurtransport och när visenterna kommer fram får de först vara i ett tillvänjningshägn innan de släpps ut i det fria i den delen av Karpatiska bergen som ligger i sydvästra delen av Rumänien, kallat Fagaras mountains
– Målet är att med hjälp av i fångenskap uppfödda visenter stärka de vilda populationerna i Europa, säger Per-Arne Olsson. Förhoppningen är att få minst 10 000 visenter i flera länder, innan djuren anses vara räddade för framtiden.
Enligt 2020 års inventering finns det drygt 8 460 visenter i världen. Av dessa lever cirka
6 240 djur i det vilda, återinplanterade, i olika reservat i Europa.
Sedan tidigare har flera av Eriksbergs visenter skickats till Schweiz, Tyskland, Polen, Ryssland och andra avelsanläggningar i Sverige.
– Det känns bra att skicka iväg visenterna. Vi har noga undersökt den rumänska anläggningens målsättning eftersom vi vill försäkra oss om att visenterna får det bra i sitt nya hemland, säger Per-Arne Olsson.
I slutet av 2017 genomfördes en av de största förflyttningarna av visenter, då 17 svenska visenter skickades till ett område sydost om Moskva. Transporten utgick från Eriksberg.
– Vi har fått rapporter om att de visenterna mår bra och flera av dem har fått egna kalvar, säger Per-Arne Olsson.
Visenten som även kallas Europeisk bison, är Europas största landlevande däggdjur. En tjur kan väga över 900 kg.
Fakta EBCC: Det viktiga avelsarbetet i Europa för att rädda visenten har delats in i regioner av European Bison Conservation Center EBCC. Med hjälp av uppfödda visenter ska de vilda populationerna stärkas i Europa. Målet är att få minst 10 000 frilevande visenter i flera länder, innan arten anses vara räddad för framtiden.
Skandinavien bildar en region, EBCC Skandinavien och föreningens har sitt säte på Eriksberg i Blekinge. Medlemmar i föreningen är uppfödare och stödmedlemmar som är intresserade av att bidra till räddningsarbetet.
Fakta Eriksberg Hotel & Nature Reserve: Eriksberg är ett naturreservat i Blekinge, och består av 1 348 hektar, varav 409 hektar vatten. Verksamheten grundar sig i att främja och bevara djur- och naturlivet samt den biologiska mångfalden. På området finns hotell, restauranger, konferens och gårdsbutiker. Den inhägnade delen är cirka 925 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Inom området finns dov- och kronvilt, davidshjortar, visenter, vildsvin och mufflonfår som vandrar fritt omkring tillsammans.
Bildtext: Visenten är sövd och ska lastas på djurtransporten till Rumänien.
Fler artiklar om Eriksberg
Sök efter äldre artiklar
Event på Eriksberg
Våra hotellpaket
Det är alltid de mest prisvärda att boka något av våra hotellpaket.
Våra dagarbjudanden & aktiviteter
Våra får gå självklart att kombinera med övernattning!
Våra rum & sviter
Vilket rum blir din favorit?
Sök & boka
Se tillgänglighet och priser (öppnas i ett nytt fönster).